Премиерът Бойко Борисов проведе поредно работно съвещание по темата коронавирус с

...
Премиерът Бойко Борисов проведе поредно работно съвещание по темата коронавирус с
Коментари Харесай

Борисов: Тези няколко месеца трябва да преодолеем кризата

Премиерът Бойко Борисов организира поредно работно заседание по тематиката ковид с членове на кабинета си. Сред тематиките, по които му е било докладвано са:  " метаморфоза в лечебните заведения, обезпечаването на лекарства за болничния и на свободния пазар за справяне с COVID-19, използването на ограниченията в поддръжка на чиновниците на първа линия против новия вирус и в помощ на най-уязвимите български жители. "

В съвещанието са взели участие вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на опазването на здравето - Костадин Ангелов, на труда и обществената политика -  Деница Сачева, и на финансите - Кирил Ананиев.

Според Борисов в идващите месеци би трябвало рецесията да бъде преодоляна. „ Тези няколко месеца би трябвало да преодолеем тази рецесия. Стотици милиони отиват в здравната система . За медикаментите, за които приказваме, всичките те се заплащат в допълнение - е подчертал той и подчертал, че в страната има 46 000 кревати за интензивно лекуване. - Така че, като страна с болнични кревати, ние имаме голяма база. Но би трябвало да се концентрирайте върху хората със съпътстващи болести, те да влизат в болница. Защото тези 14-дни за заболелите с ковид са доста тежки “

Според Борисов, във връзка с тестването България прави нужното по линия на Европейската комисия, с цел да се подсигурява най-хубавата опция за тестване.

„ А като държавно управление ще осигурим всички типове ваксини, които предлага Европейска комисия “, добави той, след което разпореди на министър Ангелов да изготви проект за имунизирането на рисковите групи от популацията, за когато страната ни към този момент има одобрените ваксини . Последният пък го увери, че е основана нужната организация за жителите, които пожелаят да се имунизират, въпреки ваксини да няма към момента.

Ангелов рапортува също по този начин, че в границите на болничния пазар " е налице логистика за обезпечаване на спомагателни количества лекарства за лечение на ковид, както и опцията за пренасяне на препарати от едно лечебно заведение в друго ". 

„ Нямаме дефицит на национално равнище на избраните за болестта лекарствени артикули, сега сме основали организация за импорт на спомагателни количества от нужните препарати на територията на България “, добави той.

Борисов се върна на една от обичаните си тематики - смисъла значение на спазването на противоепидемичните ограничения от всеки българин.

„ Цяла Европа страда, само че съм уверен, че ограниченията, които имаме, би трябвало да се съблюдават. Затова – в случай че не се постанова, не се събирайте на огромни групи “, прикани министрите си той.

Премиерът приказва и за митингите на служителите на реда, като съобщи, че в случай че стопанската система върви добре следващата година, чиновниците от системата на Министерство на вътрешните работи ще бъдат обезщетени в допълнение. Тук финансовият министър Ананиев добави, че за плануваното 15-процентно покачване на заплатите им от 1 януари нужният запас е обезпечен от преструктуриране на разноските и прехвърлянията по централния бюджет (б.р. - едно от тези преструктурирания планува да няма обещаните детски надбавки за всяко дете в страната). 

Тук Борисов уточни, че " никога едни обществени групи не би трябвало да се опълчват на други ". Според него, както и до момента страната щяла да продължи с ограниченията за поддръжка на нуждаещите се, като изведнъж включи в тематиката и заричане за помощ за чиновниците от етнографските музеи. 

Социалният министър Сачева пък акцентира, че от оперативни стратегии ще бъдат ориентирани 120 млн. лева за спомагателните хонорари от 1000 лв. на лекарите и медицинския личен състав на първа линия, като общият запас ще стане към 240 млн. лева Тя описа също по този начин, че в момента се прави раздаването на пакети храна за 470 000 българи и фамилиите им с най-необходимите артикули, осигурявал се се също топъл обяд и патронажна грижа на възрастни, хора с увреждания, карантинирани и други нуждаещи се. Тези услуги щели да продължат и догодина като за задачата за общините са отделени над 85 млн. лева
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР